Huis onverdeeld laten
Soms loopt het leven anders dan verwacht en besluiten partners hun relatie te beëindigen. Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap weet bijna iedereen dat er een officiële scheiding nodig is via een advocaat, mediator of notaris. Maar hoe zit het met samenwoners? Sommige stellen hebben een samenlevingscontract, maar velen niet. En als je samen een woning bezit, kan dat grote gevolgen hebben wanneer de relatie eindigt.
Vaak blijft een woning onverdeeld, of dit nu een bewuste keuze is of niet. Maar wat zijn de risico’s hiervan? In deze blog neem ik je mee in een praktijkvoorbeeld dat ik in de afgelopen 17 jaar meerdere keren ben tegengekomen.
De start van een droom
Jan en Petra wonen samen en besluiten vanuit hun huurwoning op zoek te gaan naar een koopwoning. Na een lange zoektocht vinden ze hun droomhuis en kopen ze deze in 2006. Tijdens het hypotheekadvies krijgen ze de tip om een samenlevingscontract op te stellen. Maar ze zitten op een roze wolk en denken: ‘Dat komt later wel.’
Vol enthousiasme nemen ze de sleutel in ontvangst en richten hun woning helemaal in zoals zij dat willen. Het geluk lijkt compleet.
De relatie eindigt, maar de woning blijft onverdeeld
In 2011 besluit Jan de relatie te beëindigen. Hij wil reizen en vertrekt naar het buitenland. Petra wil in de woning blijven, en Jan stemt daarmee in. Zonder iets vast te leggen, vertrekt hij en verdwijnt uit haar leven. Petra gaat door, gelukkig dat ze in haar vertrouwde huis kan blijven wonen.
Alles lijkt goed geregeld… totdat de realiteit hen inhaalt.
Een onverwacht probleem bij verkoop
Jaren later, in 2016, ontmoet Petra haar nieuwe liefde Wouter. Ze besluiten in 2017 samen een nieuwe woning te kopen. Petra’s oude huis moet verkocht worden, en al snel komt er een mooi bod binnen. De verkoop lijkt vlot te verlopen, tot een maand voor de overdracht de notaris contact opneemt.
De notaris heeft het kadaster gecontroleerd en stelt een schokkende vraag: ‘Waar is Jan?’ Petra kijkt verbaasd. ‘Jan? Die is jaren geleden vertrokken en hij heeft mij de woning laten houden.’ Maar juridisch gezien werkt dat niet zo.
De gevolgen van een woning onverdeeld laten
Omdat Jan nog steeds voor 50% eigenaar is van de woning, moet hij akkoord geven op de verkoop. Maar waar is hij? Niemand weet waar hij woont, of hij nog in het buitenland is en of hij überhaupt bereid is mee te werken. Dit brengt de verkoop in gevaar.
Bovendien heeft Jan recht op de helft van de overwaarde, ook al heeft hij er al jaren niet meer gewoond. Petra had gedacht dat het huis van haar was, maar omdat er niets was vastgelegd, heeft Jan nog steeds dezelfde rechten.
Waarom een woning onverdeeld laten geen goed idee is
Dit voorbeeld laat zien waarom het onverdeeld laten van een woning na een scheiding grote risico’s met zich meebrengt:
1. Moeilijkheden bij verkoop – Zonder officiële verdeling blijft de ex-partner juridisch eigenaar en moet hij/zij meewerken aan een verkoop.
2. Onverwachte financiële claims – Een ex-partner kan alsnog aanspraak maken op de overwaarde, ook jaren later.
3. Hypotheekverplichtingen blijven doorlopen – Beide partners blijven verantwoordelijk voor de hypotheek, zelfs als één van hen niet meer in de woning woont.
4. Fiscale en juridische complicaties – De Belastingdienst kan de situatie anders interpreteren, wat gevolgen kan hebben voor belastingaftrek of schenkbelasting.
Wat kun je doen om problemen te voorkomen?
Wil je voorkomen dat je in een situatie zoals die van Petra en Jan terechtkomt? Zorg dan dat je bij een scheiding de woning direct goed regelt:
- Overweeg de woning te verkopen als uitkoop geen optie is.
- Leg afspraken vast bij een notaris als één van beiden blijft wonen.
- Laat de woning officieel overzetten op de naam van de blijvende partner, inclusief een ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid voor de hypotheek.
- Maak duidelijke afspraken over de kosten van de woning als deze tijdelijk onverdeeld blijft.
Conclusie: neem geen risico met een onverdeelde woning
Het onverdeeld laten van een woning na een scheiding lijkt soms een makkelijke oplossing, maar het kan grote juridische en financiële problemen veroorzaken. Zorg dat je goed geïnformeerd bent en maak duidelijke afspraken, zodat je in de toekomst niet voor onaangename verrassingen komt te staan.
Wil je advies over jouw situatie? Neem contact op met Finance&Divorce, zodat we samen kunnen kijken naar de beste oplossing voor jouw toekomst.
Vond je dit een interessant artikel? Bekijk dan ook eens mijn blog over de hypotheek verhogen om je partner uit te kopen.