FINANCE & DIVORCE

Huis overnemen na scheiding

“Er is meer mogelijk dan je denkt.

Wanneer je uit elkaar gaat, komt er veel op je af, en een van de meest ingrijpende zaken is de beslissing over het huis. Moet je het huis verkopen, of is er een mogelijkheid om het huis over te nemen? Er is meer mogelijk dan je denkt. Dit is waar ik als scheidingsbegeleider met een financiële achtergrond kan helpen. Veel mensen denken dat het overnemen van een huis na scheiding onhaalbaar is, vooral als de hypotheek op beide namen staat. Maar door de juiste stappen te zetten en te zorgen voor een goede afstemming met de geldverstrekker, kunnen er oplossingen gevonden worden die vaak haalbaarder zijn dan verwacht.

Hypotheek overnemen na scheiding

Bij een scheiding is het mogelijk om de hypotheek over te nemen na scheiding, wat betekent dat één van de partners de woning met de bijbehorende hypotheek overneemt. Dit biedt de kans om in het huis te blijven wonen, zelfs als er nog een openstaande hypotheek is. Er is echter meer mogelijk dan je misschien denkt! Geldverstrekkers hanteren vaak zogenaamde beheernormen, ook wel scheidingsnormen genoemd, die het mogelijk maken om meer te lenen dan wanneer je een nieuwe woning zou kopen. Dit kan ervoor zorgen dat je in de vertrouwde woning kunt blijven, zonder dat je gedwongen wordt om te verhuizen. Het is belangrijk om de mogelijkheden bij je geldverstrekker goed te onderzoeken. Neem contact met mij op om samen te kijken naar de mogelijkheden.

Ontslag hoofdelijk aansprakelijkheid

Na een scheiding is het essentieel om het ontslag van hoofdelijk aansprakelijkheid bij de bank te regelen, zodat je expartner niet langer verantwoordelijk is voor de hypotheek en de schulden. Je hebt de keuze om de hypotheek op je eigen naam voort te zetten of, als je een nieuwe partner hebt, de hypotheek samen met hen voort te zetten. In dat geval wordt je nieuwe partner zowel eigenaar als schuldenaar van de woning.

Wanneer je de hypotheek alleen wilt voortzetten, zal de geldverstrekker beoordelen of je het kunt betalen. Dankzij de beheernormen zijn er vaak meer mogelijkheden dan je denkt. Het is belangrijk om dit proces op tijd te starten, zodat alles correct geregeld wordt en er geen verwarring ontstaat over de verantwoordelijkheid voor de hypotheek.

Hypotheek verhogen voor uitkopen partner

Een veel voorkomende manier om het huis over te nemen na een scheiding is door de hypotheek te verhogen om de expartner uit te kopen. Dit betekent dat je als eigenaar de schuld vergroot, maar daarmee ook het recht krijgt om het huis te houden. Het klinkt eenvoudig, maar de geldverstrekker moet wel akkoord gaan met de verhoging van de hypotheek. Dit kan afhangen van je inkomen, de waarde van het huis en de resterende hypotheek. Daarom is het belangrijk om dit van tevoren goed te toetsen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Hypotheekaanvraag afgewezen

Als je de huidige hypotheek wilt overnemen, maar niet in staat bent de uitkoop van je expartner te financieren, zijn er verschillende opties om te overwegen. In sommige gevallen kan de uitkoop worden uitgesteld tot de woning wordt verkocht. De vertrekkende partner kan het belang van het behouden van de woning (bijvoorbeeld voor de kinderen) inzien en akkoord gaan met een lagere uitkoop. Het is wel belangrijk om te letten op de fiscale gevolgen, zoals het voorkomen van een schenking, dus zorg ervoor dat je goed advies inwint voordat je zulke afspraken maakt.

Een andere mogelijkheid is het in termijnen betalen van de uitkoop, maar houd er rekening mee dat dit wordt beschouwd als een maandlast en daardoor invloed kan hebben op de beoordeling van je hypotheekaanvraag. Dit kan je mogelijkheden om de hypotheek te verkrijgen beperken. Het is van cruciaal belang om deze zaken goed door te nemen tijdens het scheidingsgesprek en om duidelijke afspraken te maken in het convenant. Zo voorkom je misverstanden en zorg je ervoor dat iedereen weet wat de verwachtingen zijn. Bepaal bijvoorbeeld hoelang je de tijd krijgt om de woning over te nemen en wat de afspraken zijn als het onverhoopt niet lukt.

Als er geen enkele mogelijkheid is om de woning over te nemen, kan de woning uiteindelijk verkocht moeten worden of je blijft samen eigenaar van de woning (onverdeeld). Let op, het blijven delen van de woning kan fiscale gevolgen hebben, dus bespreek dit grondig met mij als financieel adviseur.

Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek

CONTACT

INFO

Telefoon: 06-82700065

Oeverzeggeweg 73

1706AH Heerhugowaard

KVK nummer: 95415130

AFM nummer: 12050310

KifiD aansluitnummer: 300.018978

Erkend Financieel Adviseur