Hypotheek verhogen voor uitkopen partner

Bij een scheiding komt er veel op je af, en één van de grootste financiële vraagstukken is: wat gebeurt er met de woning? Als één van jullie in het huis wil blijven wonen en er is sprake van overwaarde, dan zal de vertrekkende partner moeten worden uitgekocht. Dit betekent dat de overwaarde van de woning verdeeld moet worden en dat je mogelijk je hypotheek moet verhogen om dit te financieren.

In deze blog bespreek ik de mogelijkheden en aandachtspunten bij het verhogen van je hypotheek voor het uitkopen van je partner.

Uitkopen partner: hoe werkt het?

Wanneer je samen een koophuis hebt en uit elkaar gaat, moet er een financiële verdeling plaatsvinden. De partner die de woning overneemt, moet de ander compenseren voor zijn of haar aandeel in de overwaarde. Dit bedrag kun je betalen met eigen spaargeld, een schenking of door je hypotheek te verhogen.

Om je hypotheek te kunnen verhogen voor het uitkopen van je partner, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. De geldverstrekker beoordeelt of je inkomen voldoende is om de hogere hypotheeklasten te dragen. Daarnaast wordt gekeken naar de waarde van de woning en of de nieuwe hypotheek binnen de maximale leenmogelijkheden valt.

Mogelijkheden voor hypotheek verhogen voor uitkopen partner

Er zijn verschillende manieren om je hypotheek te verhogen:

1. Je bestaande hypotheek ophogen

Bij deze optie wordt eerst een ontslag hoofdelijk aansprakelijkheid geregeld. Dit betekent dat de vertrekkende partner niet langer aansprakelijk is voor de hypotheek. Vervolgens wordt je hypotheek verhoogd om de uitkoop te financieren.

Veel geldverstrekkers hanteren bij deze optie beheernormen, wat betekent dat je vaak meer kunt lenen dan bij een compleet nieuwe hypotheek. Dit kan een voordeel zijn als je inkomen net niet toereikend is voor een nieuwe hypotheek bij een andere geldverstrekker.

2. De hypotheek oversluiten en verhogen

Als de rente momenteel lager is dan die van je bestaande hypotheek, kan het interessant zijn om je hypotheek over te sluiten en tegelijkertijd te verhogen voor de uitkoop. Houd hierbij rekening met eventuele boeterente.

Let op: bij het oversluiten wordt er meestal geen rekening gehouden met beheernormen, tenzij je bij je huidige geldverstrekker blijft. Als je op basis van de normale leennormen niet voldoende kunt lenen, kan dit een struikelblok vormen.

3. Een familielening of schenking

Soms kan familie helpen met een lening of schenking. Een familielening kan echter invloed hebben op de maximale hypotheek die je kunt krijgen, omdat dit een extra maandelijkse financiële verplichting is. Een schenking heeft dat nadeel niet en kan dus gunstiger zijn als het gaat om hypotheekmogelijkheden.

Geld lenen voor uitkopen partner

Naast het verhogen van je hypotheek kun je ook overwegen om een persoonlijke lening af te sluiten. Dit is vaak minder voordelig dan een hypotheek, vanwege de hogere rente.

Daarnaast kun je een familiehypotheek overwegen, waarbij ouders of andere familieleden je helpen met de financiering. Dit kan een uitkomst zijn als je onvoldoende hypotheek kunt krijgen bij een bank, maar wees je bewust van de afspraken die je maakt en de gevolgen voor beide partijen.

Wat je ook kiest, het is belangrijk om vooraf goed te berekenen of je de hogere lasten kunt dragen. Daarnaast moet er, als jullie samen een hypotheek hebben, altijd een ontslag hoofdelijk aansprakelijkheid plaatsvinden, wat betekent dat je de volledige hypotheek alleen moet kunnen dragen.

Uitkopen partner verplicht?

Nee, uitkopen is niet verplicht. Soms gunt de vertrekkende partner het de ander om in de woning te blijven en ziet hij of zij af van financiële compensatie. Dit kan echter fiscale gevolgen hebben: de Belastingdienst kan dit zien als een schenking, waarover schenkbelasting betaald moet worden.

Als uitkopen niet mogelijk of gewenst is en er geen schenking plaatsvindt, blijft de verkoop van de woning vaak de enige optie. In sommige gevallen kan de vertrekkende partner voorlopig mede-eigenaar blijven, maar dit brengt risico’s met zich mee, zoals:

  • Financiële afhankelijkheid van elkaar
  • Mogelijke belemmeringen bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek
  • Fiscale gevolgen die invloed kunnen hebben op beide partijen

Laat je daarom goed adviseren voordat je een beslissing neemt.

Uitkopen partner weigeren

Wat als je ex-partner weigert mee te werken aan het uitkopen? Dit kan een emotioneel en complex proces zijn. Soms is er onenigheid over de uitkoopprijs of spelen er andere gevoelens mee.

In mediation kijken we niet alleen naar het standpunt, maar vooral naar de reden erachter: Waarom wil je (ex-)partner niet meewerken? Wat zijn de zorgen? Met de juiste begeleiding kunnen jullie vaak alsnog tot een oplossing komen.

Lukt dit niet, dan kan de rechter uiteindelijk een beslissing nemen over de verdeling van de woning. In mijn blog Scheiden, wat met het huis? beschrijf ik uitgebreid hoe een rechter bepaalt wie de woning mag overnemen en welke factoren daarbij een rol spelen.

Heb je hier vragen over of wil je begeleiding? Neem gerust contact op.

De juiste keuze maken

Het verhogen van je hypotheek voor het uitkopen van je partner is een belangrijke financiële beslissing. Laat je goed adviseren over de mogelijkheden en gevolgen, zodat je een keuze maakt die zowel financieel als praktisch haalbaar is.

Wil je hier hulp bij? Neem contact op met Finance&Divorce voor deskundig advies.