Scheiden, wat met het huis?
Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis, zowel emotioneel als praktisch. Eén van de moeilijkste vragen waar jullie voor komen te staan, is: wat gebeurt er met ons huis? Een huis is meer dan een stapel bakstenen; het is een plek vol herinneringen, een thuis waar jullie lief en leed hebben gedeeld. De beslissing over de woning kan dan ook zwaar wegen. Blijft een van jullie er wonen? Moet het huis verkocht worden? Zijn er andere mogelijkheden? In deze blog bespreek ik de verschillende opties, zodat jullie een weloverwogen keuze kunnen maken.
Eerst scheiden of eerst het huis verkopen?
Wat is verstandig: eerst scheiden of eerst het huis verkopen? Dit is vaak een van de eerste vragen die opkomt. Wanneer jullie het huis vóór de scheiding verkopen, moeten jullie allebei op zoek naar een nieuwe woning. In de huidige woningmarkt, waarin betaalbare koop- en huurwoningen schaars zijn, kan dat een uitdaging zijn.
Zijn jullie getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan wordt een eventuele nieuwe woning automatisch van jullie beiden zolang de scheiding nog niet is afgerond. Dit kan ongewenste juridische complicaties opleveren. Aan de andere kant kan het juist gunstig zijn om eerst te verkopen: als er overwaarde is, hebben jullie direct middelen om andere gezamenlijke bezittingen te verdelen.
Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag. Het hangt volledig af van jullie situatie en wensen. Neem geen overhaaste beslissingen en laat je goed adviseren voordat je de woning in de verkoop zet.
De hypotheek overnemen bij scheiding
Als een van jullie in de woning wil blijven wonen, is het mogelijk om de hypotheek op één naam te zetten. Dit heet ontslag hoofdelijk aansprakelijkheid en moet goedgekeurd worden door de geldverstrekker. Veel banken hanteren soepelere normen voor het overnemen van een bestaande hypotheek dan voor het afsluiten van een nieuwe. Dit kan betekenen dat je wél in jullie huidige huis kunt blijven, maar elders minder financieringsmogelijkheden hebt.
Het is daarom belangrijk om eerst te laten berekenen of je de hypotheek op je eigen naam kunt krijgen. Zo voorkom je teleurstellingen en weet je waar je aan toe bent.
Samen eigenaar blijven van de woning
Jullie kunnen er ook voor kiezen om samen eigenaar te blijven, bijvoorbeeld als tijdelijke oplossing. Dit kan handig zijn als het huis nog niet verkocht kan worden of als de woningmarkt niet gunstig is. Maar bedenk goed: er was een reden voor de scheiding. Wil je écht nog langere tijd financieel verbonden blijven aan elkaar?
Als er kinderen zijn, kunnen jullie de woning als hun vaste thuisbasis behouden. Dit kan met het zogeheten birdnesting: de kinderen blijven in het huis wonen, terwijl jullie als ouders afwisselend in- en uitverhuizen. Dit is alleen haalbaar als jullie elders een geschikte verblijfplaats hebben en voldoende rust kunnen vinden.
Een andere optie is dat één van jullie vertrekt, terwijl jullie samen eigenaar blijven. Dit kan fiscaal wel knelpunten opleveren. Laat je hier goed over informeren voordat je deze keuze maakt.
We willen allebei in de woning blijven
Wat als jullie allebei in de woning willen blijven? Dit is een lastige situatie, die regelmatig voorkomt bij de rechtbank. In principe hebben jullie bij gezamenlijk eigendom gelijke rechten op de woning, maar uiteindelijk moet er een beslissing worden genomen. Hoe bepaal je wie mag blijven?
De volgende factoren spelen hierbij een rol:
- Financiële haalbaarheid – Kan een van jullie de woning daadwerkelijk overnemen en de hypotheeklasten dragen?
- Hoofdverzorgende ouder – Als er kinderen zijn, kan het in hun belang zijn dat ze in hun vertrouwde omgeving blijven wonen.
- Afhankelijkheid van de woning – Heeft een van jullie een bedrijf aan huis, waardoor verhuizen extra lastig wordt?
- Inkomensverschil – Wie heeft minder financiële mogelijkheden om elders een woning te vinden?
- Emotionele binding – Is er een sterke emotionele band met het huis, bijvoorbeeld omdat het een ouderlijk huis is?
Wat te doen met het huis na scheiding in jullie situatie?
Er zijn verschillende mogelijkheden voor de woning bij een scheiding. Wat voor het ene stel werkt, hoeft niet de beste oplossing voor jullie te zijn. Denk goed na over zowel de financiële als de emotionele gevolgen van elke keuze. En vergeet niet om de kinderen hierin mee te nemen; hun welzijn moet altijd een prioriteit zijn.
Heldere communicatie en duidelijke afspraken zorgen ervoor dat de overgang na de scheiding zo soepel mogelijk verloopt. Twijfelen jullie over de beste keuze? Laat je begeleiden door een specialist, zodat jullie een weloverwogen beslissing nemen die financieel en emotioneel werkt voor jullie beiden.
Advies nodig bij de keuze over wat te doen met het huis na scheiding?
Hebben jullie hulp nodig bij het maken van de juiste keuzes? Neem contact op met Finance&Divorce. Ik help jullie graag verder!